CID – Podgorica

Izdavačka kuća CID, Podgorica, je privatna izdavačka kuća koja je formirana i otpočela sa radom 22. 06. 1994. godine. 

U brojnim bibliotekama objavljuju se knjige koje predstavljaju značajne tvorevine civilizacija na čijem razmeđu Crna Gora postoji. U biblioteci „Svjedočanstva” čitalačkoj publici su ostale dostupne mnoge knjige o prošlosti Crne Gore koje nisu bile objavljene na crnogorskom jeziku. Tako se kroz izdavačku politiku CID-a ostvaruje ravnoteža duhovnih i civilizacijskih tokova Istoka i Zapada koji se prožimaju u kulturi Crne Gore i u njenom identitetu. 

U cilju ostvarivanja te koncepcije pokrenuto je dvadesetak edicija iz oblasti istorije, filozofije, prava, sociologije, politikologije, ekonomije, književnosti… U okviru njih do sada je objavljeno preko 600 naslova od kojih su dvije trećine prevodi sa najznačajnijih svjetskih jezika. Mnogi od tih prevoda su se prvi put pojavili ne samo u Crnoj Gori već i na južnoslovenskom kulturnom prostoru.

Posebno značajna edicija za razumijevanje kontinuiteta i identiteta Crne Gore je edicija „Svjedočanstva”. U njoj se do sada pojavilo blizu osamdeset naslova od kojih većinu čine prevodi. Te knjige su značajan prilog razumijevanju istorije, kulture i mentaliteta Crne Gore.

Pogledajte kao
Sortirajte kao
Prikaz po stranici